Danmarks Kunstbibliotek

Åbningstider ons 8. feb. Udlån og læsesal kl. 10:00 - 17:30 Studiesal kl. 10:00 - 16:00 Reserver tid
English
BibliotekSamlinger E-ressourcerTemaKatalog
LånerstatusNy lånerSøg
Alle Nyt i samlingenUdstilling
Udstilling - Kunstbiblioteket foldet udUdstilling - Agnete Frederikke Laub HansenUdstilling - ArkitekturmodellerUdstilling - Forlaget Wedgepress & CheeseUdstilling - Kunsttidsskriftet Klingen 1917-1920Opmålingstegninger fra Arkitektskolen i AarhusUdstilling - Arkitekten Kaj Gottlob (1887-1976)Huse der har formet os Bryghusgrunden Modeller til VelfærdsdanmarkKasper Heiberg – kunstnerisk forskning i farver Mange mulige Marmorkirker

Skitsebøger

- Samlingen af arkitekters skitsebøger i Danmarks Kunstbibliotek

Skitsebøger fra samlingen
Skitsebøger fra samlingen

Blandt de mange forskellige former for dokumentation af arkitekters virke, som Danmarks Kunstbibliotek indsamler, bevarer og stiller til rådighed for offentligheden, er en meget stor samling hæfter, notesbøger i lommebogsformat, som går under den fælles betegnelse skitsebøger.

Skitsebøger fra samlingen
Skitsebøger fra samlingen

De indeholder i hovedsagen tegninger og akvareller ledsaget af ganske lidt tekst, og gengiver indtryk fra rejser i ud- og indland i 1800- og 1900-tallet. Det er f.eks. rejser foretaget af unge arkitekter, der supplerede deres uddannelse på Kunstakademiet med studie- og dannelsesrejser Europa, hvor de opsøgte byer, slotte, kirker og klostre, der blev anset – og stadig anses – for vigtige i arkitektur- og kunsthistorien. Det kan også være rejser ud i den dansk provins for at studere og opmåle bygningsværker fra ældre tid som led i arkitektuddannelsen på Kunstakademiet eller med henblik på at samle viden om vor nationale byggeskik og tradition.

Stendal, 16. juni 1881, fra skitsebog af Hector Estrup (1854-1904)
Stendal, 16. juni 1881, fra skitsebog af Hector Estrup (1854-1904)

Tapetmønstre fra St. Godehard i Hildesheim, fra skitsebog af Hector Estrup (1854-1904)
Tapetmønstre fra St. Godehard i Hildesheim, fra skitsebog af Hector Estrup (1854-1904)

Hvor ordet skitse i reglen forbindes med et første udkast, et idéoplæg, benyttes ordet i forbindelse med skitsebøgerne i slægt med den litterære brug af ordet, dvs. som det der beskriver og betegner en oplevelse, en eller en serie begivenheder.
Skitsebøgerne fra de unge arkitekter, der kom på deres livs første og måske eneste store udlandsrejse i begyndelsen af 1800-tallet er præget af flid og nøjsomhed og af de veludviklede tegnefærdigheder, som var et resultat af undervisningen ved Kunstakademiet, hvor øvelse i tegning fyldte en betragtelig del af tiden. Selv efter fotografiets opfindelse og udbredelse som arbejdsredskab for kunstnere blev der lagt stor vægt på tegning i akademiundervisningen, så på en gang evnen til iagttagelse og til nøjagtig, præcis gengivelse af det sete blev opøvet og skærpet.
Og de unge arkitekter, der drog ud for at lære og lade sig inspirere gjorde grundige studier og gengav til mindste detalje ornamentik og bemaling, forbandter, planer, facader osv. Ind i mellem tegnede og malede de også almindelige rejseindtryk: Folkeliv, landskaber, flora og fauna, så man fornemmer de områder, de rejste og opholdt sig i. Flere af de ældre skitsebøger er præget af en for nutiden forbløffende økonomiseren med papiret, men de små bøger skulle strække langt, måske til hele rejsen. Her kom akademitidens tegneundervisning de rejsende til gode, så de kunne gengive selv store, komplicerede konstruktioner, mønstre og ornamenter tydeligt og klart på ganske lidt plads, side om side med andre motiver. Det ses, at de ville have det hele med, både alt det materiale, som de skulle bruge i deres senere arbejde som arkitekter og alle de gode rejseminder. Erindringer om fjerne, eksotiske rejsemål i udlandet eller såmænd svært tilgængelige egne af Danmark.

Ornamentik, fra Skitsebog fra Italiensrejse af Christian Ferdinand Zwingmann (1827-1891)
Ornamentik, fra Skitsebog fra Italiensrejse af Christian Ferdinand Zwingmann (1827-1891)

Gulve i domkirken i Padova, fra Skitsebog af Christen Hansen (1803-1883)
Gulve i domkirken i Padova, fra Skitsebog af Christen Hansen (1803-1883)

I de fleste skitsebøger er der en overvægt af tegninger med relation til det faglige, men der er også eksempler på skitsebøger med et mere personligt indhold. Det gælder således de skitsebøger, biblioteket har fået overladt fra Kai Gottlob, og som er udført i årene 1906 til 1910, mens han gik på Teknisk Skole og Kunstakademiets Arkitektskole. Der er portrætter af kammerater, motiver fra by og land, umiddelbare gengivelser af det sete og oplevede.

Landlig bebyggelse fra skitsebog af Kaj Gottlob (1887-1976)
Landlig bebyggelse fra skitsebog af Kaj Gottlob (1887-1976)

En moderne betragter af arkitekternes skitsebøger kan glædes over, hvor godt de kunne tegne og benytte akvarelfarven, men kan også få indblik i, hvordan og hvorhen, man rejste i givne perioder, hvad man lagde vægt på at se, og hvordan monumenterne var bevaret, inden industriens og bilismens forurening for alvor sled på dem, og de er en kilde til forståelse af den enkelte arkitekt.

Danmarks Kunstbibliotek har som offentlig institution en forpligtelse til at formidle sine samlinger til offentligheden og samtidig et ansvar for at de bevares for eftertiden, og med det dobbelte formål at formidle og bevare de interessante og fysisk skrøbelige skitsebøger, har biblioteket påbegyndt digitalisering af dem, således at de bliver tilgængelige som en af bibliotekets mange online ressourcer

Se alle digitaliserde skitsebøger her

MeddelelserÅbningstiderKontaktCopyright politikPrivatlivs- og persondatapolitik Rammeaftaler, årsrapporter, udbud, m.v.Ledige stillinger

Danmarks Kunstbibliotek

Besøgsadresse:
Nyhavn 2
1051 København K.

Studiesalen

Besøgsadresse:
Transformervej 21B
2860 Søborg

Bestil tid til studiesalen

Postadresse

Det Kgl. Bibliotek
Danmarks Kunstbibliotek
Christians Brygge 8
1219 København K.

Billedmateriale © 2023 Danmarks Kunstbibliotek