Weilbachs arkiv
Weilbachs Arkiv er deponeret på Danmarks Kunstbibliotek af Den selvejende institution Weilbachs Kunstnerleksikon. Arkivet rummer data og arkivalier om danske billedkunstnere og arkitekter. Mere
Hvad dækker samlingen?
Samlingerne i arkivet er blevet opbygget over mere end 125 år. Grundstammen udgøres af det materiale, som Philip Weilbach (1834-1900) indsamlede i forbindelse med udarbejdelsen af de to første udgaver af hans kunstnerleksikon, Dansk Konstnerleksikon fra 1877-78 og Nyt Dansk Kunstnerleksikon fra 1896-97. Det består bl.a. af en enestående samling af breve fra kunstnere og kunstneres efterlevende, som Weilbach personligt havde skrevet til med henblik på at indhente oplysninger.
I alt rummer arkivet oplysninger om ca. 35.000 danske kunstnere fra middelalderen og frem til 1989, hvor indsamlingen til fjerde udgave af leksikonet ophørte. Denne udgave, som er den nyeste, kan søges online.
En meget stor bestanddel af arkivet er oplysninger indsamlet i forbindelse med tredje og fjerde udgave af leksikonet, som udkom hhv. 1947-1952 og 1994-2000. Materialet har form af meget omfattende kortkartotek udskrevet på basis af arkivalier, kataloger, bøger og tidsskrifter, suppleret af spørgeskemaer udfyldt af kunstnere på foranledning af de to redaktioner.
Hvordan ser jeg materialet?
Disse spørgeskemaer er sammen med andet "stort materiale" indsendt af kunstnerne eller indsamlet af redaktionen (såsom udstillingslister m.v.) registreret Bibliotekets katalog og kan bestilles til gennemsyn på læsesalen i Nyhavn.
Det øvrige materiale er ikke registreret, men må beses på studiesalen i Søborg efter henvendelse til dkb@kb.dk. HUSK at bestille tid til besøg på studiesalen - Bestil tid til studiesalen
Accession
Der foretages ikke længere aktiv indsamling til Weilbachs Arkiv. Af ophavsretlige grunde bliver online-udgaven af leksikonet hverken ajourført eller ændret. Men arkivet modtager gerne CV'er fra kunstnere og arkitekter samt oplysninger om fejl eller andre rettelser til brug for en kommende redaktion.