Fotografier og dias
Den omfattende samling af fotografier og dias dokumenterer dansk og international billedkunst og arkitektur. Mere
Hvad omfatter samlingen?
Fotografi og diassamlingen omfatter en lang række forskellige samlinger. Som resultat af årtiers systematisk indsamling i Kunsthistorisk Billedarkiv findes flere hundrede tusinde fotografier (oftest sort-hvide) opklæbet på pap og forsynet med oplysninger om kunstner, motiv, ejerforhold, m.v., eller om arkitekt, sted, periode m.v. Hertil kommer omfattende samlinger af glaspladenegativer og diverse fotografiske særsamlinger indgået fra enkeltpersoner eller foreninger, oftest som dokumentation af dele af dansk kunst eller undervisningen i billedkunst i Danmark.
Endelig findes en lang række dias-samlinger, som enten er etableret af Danmarks Kunstbibliotek eller er indgået fra fra enkeltpersoner, institutioner eller foreninger, ofte med et særligt fokus.
Fotografier af dansk billedkunst
Kunsthistorisk Billedarkiv, der oprindeligt hed Statens Kunsthistoriske Fotografisamling, indsamlede fra 1920erne til 1970erne systematisk fotografier af dansk billedkunst fra oldtid til moderne tid. De ca. 54.500 fotografier i samlingen er monteret på karton og forsynet med oplysninger om kunstner, datering, motiv, ejer, udstillinger, salg m.v.
Samtlige fotografier af dansk billedkunst er digitaliseret og kan søges under kunstnernavnet eller v.h.a. søgestrengen "fotografier af dansk billedkunst" i Bibliotekets katalog.
Det er tilladt at downloade fotografierne til eget brug, f.eks. til forsknings- og undervisningsbrug, men ikke at videredistribuere dem.
To hjælpekartoteker til samlingen med nøgler til de C- og D-numre, der er gengivet på kartonerne, er ligeledes blevet digitaliseret og kan findes i bibliotekets katalog ved at søge "hjælpekartotek".
Fotografier af udenlandsk billedkunst
Kunsthistorisk Billedarkiv omfattede også en stor samling fotografier af udenlandsk billedkunst. Fotokasserne skal ses i Studiesalen i Søborg. HUSK at bestille tid til Studiesalen - Bestil tid til studiesalen
Dias
Biblioteket rummer en omfattende dias-samling vedr. dansk billedkunst og arkitektur. Samlingen er kernen i det, der indtil 2010 delvis var en udlånssamling til undervisnings- og studiebrug. I dag kan samlingen konsulteres på Studiesalen i Søborg ved at bestille tid her: Bestil tid til studiesalen
NB! Da dias-samlingen p.t. er opmagasineret er betjeningen i den vanskelig og kan kræve lang tid.
Husk også: En lang række arkitekter har efterladt sig fotografi- og diassamlinger, der nu opbevares under arkitektens navn og kan findes v.h.a. Bibliotekets katalog.
Dias-særsamlinger
En række dias-særsamlinger, store og små, dokumenterer dansk kunst- og udstillingsliv. Disse kan konsulteres på Studiesalen i Søborg ved at bestille tid her: Bestil tid til studiesalen
Liste over særsamlinger+
BP (Bent Petersens Samling): Moderne dansk og udenlandsk kunst på museer og udstillinger. Ca. 80.000 farvedias, optaget af redaktør for tidsskriftet North, Bent Petersen i perioden ca. 1969 til 1984. Til samlingen findes en maskinskrevet registrant.
GAA (Gunnar Aagaard Andersens samling): Omkring 380 farvedias af kunstnerens malerier, fra 1940’erne til 1970’erne.
LR (Lisa Rosenmeiers Samling): Omkring 25 farvedias af kunstnerens projekt "House of Love" (Stavanger 2000).
KJ (Kirsten Justesens Samling): Omkring 100 farvedias af kunstnerens egne værker og projekter fra 1969 til 1993.
MG (Mads Gamdrups Samling): Ca. 200 farvedias, optaget 1994 på danske gallerier og udstillinger som dokumentation af især den unge kunstscene.
OS (Ole Schwalbes Samling): Omkring 700 farvedias fra Schwalbes undervisning på Kunstakademiet i 1970erne og 1980erne.
OTTO (Samlingen vedr. udstillingsstedet OTTO): Omkring 120 farvedias, der dokumenterer udstillingsstedets aktiviteter i årene 1997 til 1999.
WLS (William Louis Sørensens Samling): Omkring 120 farvedias af kunstnerens egne værker og projekter fra 1961 til 1990.
AS (Asger Sessingøs Samling): Billeder af dansk billedkunst ca. 1970-1985, taget af fotograf Asger Sessingø (negativer).
JH (Jørgen Humles Samling): Billeder taget af billedkunstner Jørgen Humle.
KKS (Kvindelige Kunstneres Samfund’s Samling): Værker af medlemmer af Kvindelige Kunstneres Samfund. (Deponering).
kaare p.s negativsamling (happenings og eksperimenterende teater i 1960erne).
Gamle postkort og stereoskopbilleder (primært udenlandsk arkitektur).