Danmarks Kunstbibliotek

Åbningstider man 30. jan. Udlån og læsesal kl. 10:00 - 17:30 Studiesal kl. 10:00 - 15:00 Reserver tid
English
BibliotekSamlinger E-ressourcerTemaKatalog
LånerstatusNy lånerSøg
Block small  bos0670
Bogsamlingen
Block small  bos1989
Sjældne bøger
Block small kunstnerb ger 3
Kunstnerbøger
Block small  bos0638
Tidsskrifter
Block small ark k.s.82e
Arkitekturtegninger
Block small arkitekturfotografier10
Arkitekturfotografier
Block small 51808a 2 detalje
Arkitekturmodeller
Block small mogen lassen arkiv 1
Arkitekters arkiver
Block small anders clemmensen skitseb ger 1
Skitsebøger
Block small eckersberg dak
Fotografier og dias
Block small mod 397
Modeltegninger
Block small schultz  arkiv
Kunsthistoriske arkiver
Block small udstillingskataloger1
Udstillingsrelateret materiale
Block small auktioner1
Auktionskataloger
Block small weilbach ii iv sedler 2
Weilbachs arkiv
Block small heibergs arkiv 19 7
Kunstnerarkiver
Block small avisudklip
Avisudklipssamlingen

Bogsamlingen

NB! FIND OG BESTIL ALLE MATERIALER VIA VORES KATALOG. Danmarks Kunstbibliotek er Danmarks vigtigste fag- og forskningsbibliotek indenfor kunstens og arkitekturens historie og teori, foruden museologi. Vi har Nordens største samling af kunsthistorisk faglitteratur (over 300.000 bind). Bogsamlingen vokser stadig som den har gjort siden grundlæggelsen i 1754. Mere

Hvad dækker samlingen?

Samlingen dækker et kvalitativt udvalg af bøger om arkitektur, billedkunst, kunsthistorie samt om tværfaglig museologi.
Hovedvægten lagt på vesterlandsk kunst fra middelalderen til i dag med fokus på emner som:

  • billedkunstens og arkitekturens historie
  • kunstteori, æstetik, metode
  • rum, farve, perspektiv
  • topografi
  • ikonografi
  • samlings- og museumshistorie, teori og praksis
  • kunst og samfund
  • kunst- og kulturudveksling

Bogsamlingen omfatter faglitteratur på alle vesteuropæiske hovedsprog med særlig vægt på skandinavisk, engelsk og tysk.

Hvordan finder jeg det jeg søger?

Bogsamlingen består af tre hovedafsnit: Åbne hylder, læsesal og magasin. Bøger fra ca. de sidste ti år, der er skrevet på dansk, nordiske sprog, engelsk eller tysk, står på de åbne hylder på Nyhavn 2, hvor du som låner selv kan finde dem, læse eller låne med hjem. På læsesalen befinder sig især opslagsværker og oversigtslitteratur, foruden en række museers bestandskataloger og topografiske oversigtsværker. En del af disse kan hjemlånes, mens resten kun kan benyttes på læsesalen, da de har status af håndbibliotek. Bøger, der er lidt ældre eller på mindre benyttede sprog i dansk sammenhæng, befinder sig i magasin og skal findes og bestilles via bibliotekets katalog.

Hvad slags bøger har biblioteket?

Der indgår forskellige typer af bøger i bogsamlingen. Blandt de vigtigste bør nævnes:

Opslagsværker +

Opslagsværker er uundværlige for faktuelle oplysninger og for at checke f.eks. terminologi, men også for at finde en første indgang til et emne, som derefter kan udfoldes i en mere specifik søgning. Biblioteket ejer en stor samling af encyklopædier, kunstnerleksika, bibliografier, historiske, topografiske og ikonografiske opslagsværker, kunsthistoriske oversigtsværker m.m., både af mere almen eller universel karakter eller meget specialiserede værker.

Monografier om enkelte kunstnere eller emner +

En hovedpart af bibliotekets samling består af bøger, der omhandler en enkelt kunstner eller en given periodes eller et givet steds billedkunst eller arkitektur, eller eventuelt en enkelt bygning eller et enkelt værk. I de åbne hyldeafsnit er bøger om enkelte kunstnere eller arkitekter placeret alfabetisk i afsnittet Z, mens de bøger, der er lidt ældre eller på mindre benyttede sprog i dansk sammenhæng, kan findes via bibliotekets katalog under personnavn. Enkelte perioders kunst og arkitektur findes under afsnit A i åbne hylder, og kan findes via bibliotekets katalog gennem periodeemneord, mens steder og enkeltbygninger er placeret efter lande- og bynavn under afsnit H i det åben afsnit og kan findes ved hjælp af lande- og bynavn via bibliotekets katalog for den resterende dels vedkommende.

Bestandskataloger fra museer og samlinger +

Museer og samlingers kataloger over deres bestand er ofte den væsentligste kilde til den aktuelle viden om et bestemt værk, de tekniske og bevaringsmæssige oplysninger om det, såvel som dets historie. De er derfor uundværlige i behandlingen af konkrete kunstværker.

Udstillingskataloger +

Udstillingskataloger fra ind- og udland udgør en meget stor del af bibliotekets bestand. Megen kunsthistorisk forskning publiceres kun i udstillingskataloger, der altså er en vigtig kilde til viden om værker og deres fortolkning. Udstillingskatalogerne indgår i bogsamlingen på samme måde som andre bøger, og kan findes i de samme afsnit på de åbne hylder og ad de samme veje i bibliotekets katalog. Bibliotekets ældre danske udstillingskataloger, dækkende perioden fra 1769 til og med 1920, er blevet digitaliserede og kan nu læses og downloades via udstillingsrelateret materiale.

Festskrifter +

Festskrifter er antologier af artikler udgivet i anledning af en fejring af en bestemt person, f.eks. i anledning af en rund fødselsdag. De er derfor ofte tematiske med en emnekreds, der har relevans for personens virke, og er skrevet af personens kolleger og elever. Ofte indeholder festskrifter vigtige artikler, men festskriftets karakter gør, at det kan være svært at finde artiklerne, og man må derfor ofte omkring en bibliografi for finde frem til en artikel i et festskrift. Se f.eks. vore "e-ressourcer.". Du kan finde vores festskrifter ved at søge i bibliotekets katalog på "festskrifter."

Materialer fra konferencer/symposier +

Konferencer og symposier, der samler større eller mindre grupper af personer omkring et eller flere emner, udmønter sig ofte i beretninger men bearbejdede udgaver af bidragene. Som det er tilfældet med festskrifter bliver derfor tale om antologier, hvis indhold kan være svært at finde frem til, og som ofte kun findes gennem søgning i bibliografier. Da der emnemæssigt dog ofte er et fokus, med mindre der er tale om meget store konferencer med mange afdelinger, vil konference- og symposiumsmaterialer tit være at finde under den relevante gruppe i bibliotekets åbne hylder og katalog.

"Grå" litteratur +

Grå litteratur er betegnelsen for en type materiale, som ikke er publiceret gennem et forlag med ISBN-nummer og dertil hørende, men kopieret i et begrænset antal til intern brug på en institution, uddannelsesanstalt eller lignende. Det drejer sig typisk om rapporter, arbejdspapirer, kompendier, studieplaner m.m. På grund af den historiske tilknytning til Det Kongelige Danske Kunstakademi rummer Danmarks Kunstbibliotek en hel del af denne type litteratur. I nyere tid er der desuden indgået rapporter fra ministerier og andre statslige institutioner samt en række arbejdspapirer fra de kunsthistoriske uddannelser på Københavns og Aarhus Universitet. Materialet er registreret og kan findes ved en søgning i bibliotekets katalog.

Udover bøger om kunsthistoriske og museologiske emner omfatter bogsamlingen også kunstnerbøger af fortrinsvis danske kunstnere.

Bibliotekets ældste bog, Leon Battista Albertis arkitekturtraktat i en udgave fra 1512, indgår i samlingen af særligt kostbare og sjældne bøger, den så kaldte RA-samling på knap 500 titler.

Søg og bestil bøger i vores KATALOG
Archive  bos0670
De åbne hylder på Nyhavn 2
Archive  bos0854
Bøger på nærmagasin findes frem i løbet af 24 timer
Archive kunstbib 140706 02 1
Bibliotekets åbne hylder er indrettet i historiske omgivelser.
Archive klassikere lessing
Biblioteket rummer mange klassikere, bl.a. Lessings "Laokoon..."
Archive  bos0636
Bibliotekets lounge
MeddelelserÅbningstiderKontaktCopyright politikPrivatlivs- og persondatapolitik Rammeaftaler, årsrapporter, udbud, m.v.Ledige stillinger

Danmarks Kunstbibliotek

Besøgsadresse:
Nyhavn 2
1051 København K.

Studiesalen

Besøgsadresse:
Transformervej 21B
2860 Søborg

Bestil tid til studiesalen

Postadresse

Det Kgl. Bibliotek
Danmarks Kunstbibliotek
Christians Brygge 8
1219 København K.

Billedmateriale © 2023 Danmarks Kunstbibliotek