Danmarks Kunstbibliotek i Nyhavn 2 og Søborg er lukket fra den d. 9 december til og med d. 17 januar. Læs mere her
Det Kgl. Bibliotek følger nøje udviklingen omkring COVID-19 og retter sig efter myndighedernes anbefalinger. Vi arbejder stadig på, hvad det betyder for dig som bruger, men her er, hvad vi ved lige nu: https://www.kb.dk/nyheder/coronavirus-vinteren-2021
Krav om mundbind eller visir. Vi fortsætter med at passe på hinanden, og det betyder, at du fra og med torsdag 29. oktober skal bære en ansigtsmaske i form af et mundbind eller visir, når du besøger os.
Du skal bære et mundbind eller visir, når du bevæger dig rundt i biblioteket, men du er velkommen til at tage det af, når du sidder ned, for eksempel i en af vores læsesale, i vores café eller kantine, i et studieområde eller til et af vores arrangementer.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at gribe fat i vores kolleger på vores forskellige lokationer.
Vi følger fortsat sundhedsmyndighedernes anbefalinger nøje både for medarbejdere og publikum på alle vores adresser.
Biblioteket i Nyhavn åbner næsten normalt. Fra d. 19/8 er det igen muligt at bruge læsesalen og vores bøger på de åbne hylder i Nyhavn. Vi kan desværre ikke tilbyde personlig vejledning, og vores gruppelokale "Carl P" er stadig lukket. Velkommen tilbage
Danmarks Kunstbibliotek modtager en stor samling opmålingstegninger fra Arkitektskolen i Aarhus
Det Kgl. Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek har den store glæde i februar 2020 at kunne tage imod en vigtig samling opmålingstegninger fra Arkitektskolen i Aarhus. Samlingen vil i den kommende tid blive gennemgået med henblik på at gøre materialet tilgængeligt.
Samlingen indeholder opmålingstegninger udført i forbindelse med studier på Arkitektskolen i Aarhus fra 1965 og frem til i dag. Det er især opmålinger af bl.a. kirker, klostre, herregårde, slotte, bondegårde og industribygninger fra mange steder i Jylland, som samlingen rummer, men også opmålinger fra forskellige udenlandske studierejser.
Hvad er opmålingstegninger?
Som disciplin hører opmålingerne til bygningsarkæologiske undersøgelser. De blev udført som tegninger af planer, snit og facader på stedet under feltstudier. Præcisionen i tegningerne var vigtig, idet de skulle støtte iagttagelser af historiske spor. Man brugte vandsikker tegnefilm og blyant til udførelsen af tegningerne, og deres geometri var ofte fastsat af den systematik, man kalder ”ortogonalopmåling”. Det er et retvinklet system af linjer, som gør det muligt at fastlægge bygningers mure og rum. Linjerne var oftest snore opspændt på tømmergalger. På den måde kunne man præcist registrere bygningers skævheder og uregelmæssigheder.
Ortogonalmetoden blev ofte suppleret af den systematik, der hedder ”fremskæring” eller ”trekantsopmåling”.
I takt med den teknologiske udvikling anvendte man desuden mange forskellige laserbaserede metoder, hvor bl.a. ”laserkryds” udgjorde ortogonale systemer. Også digitale metoder, såsom fotogrammetri (dvs. måling ved hjælp af fotografier, stereokomparator og computer), der gør det muligt at fremskaffe tredimensionale oplysninger om genstanden, som måles) og laserscannere, blev taget i brug.
Hjemvendt fra feltstudiet på tegnesalen blev blyantstegninger af planer, snit og facader rentegnet med tusch på nye lag film spændt henover originalerne. Med fremkomsten af digitale tegneprogrammer blev tuschtegningerne erstattet af digitale redskaber, mens man vedbliver at udføre tegninger på stedet.
Samlingen af opmålingstegninger fortæller således historien om en opmålingspraksis fra en analog til en digital tidsalder, men samlingen er også en vigtig kilde til viden om centrale bygningshistorier i Jylland.
Kilde: Materialebeskrivelse af lektor, arkitekt maa. Lars Nicolai Bock
Nyt bibliotekssystem og hjemmeside til Det Kgl. Bibliotek
Eventuelle problemer og andet information omkring bibliotekssystemet kan læses her klik her
Nyt kb.dk
Vi arbejder på at samle Det Kgl. Biblioteks mange hjemmesider på en meningsfuld måde.
Se den nye hjemmeside her klik her
Lidt (flere) pluk fra samlingen
Arkitekter tegner huse, og der ud over har de gennem historien også designet stort og småt til bygningernes interiører og beboere: Møbler, tapeter og tæpper, husgeråd af alle slags. Samlingen af Arkitekturtegninger har talrige eksempler på dette, bl.a. i de såkaldte forretningsarkiver, og årets første udstilling i 2018 var således en række mindre genstande, bl.a. legetøj, fra Karen og Ebbe Clemmensens samling. Nu igen i sommeren 2019 retter vi opmærksomheden mod dette produktive arkitektpar med en udstilling af tæppeprøver og forlæg for tekstiler og tapeter fra deres efterladte forretningsarkiv.
Udstilling af gamle postkort
I efteråret vil der i montrerne i forhallen i Det Kgl. Biblioteks afdeling Danmarks Kunstbibliotek, blive vist udvalgte eksempler fra en stor samling gamle postkort med fotos af danske slotte, herregårde, kirker og andre, markante bygninger i by og på land. Fokus er på bygningsværkerne som arkitektoniske monumenter, i mindre grad på deres indretning, udsmykning og livet i og omkring dem. Stedvis ses dog staffagefigurer i gang med deres ’dagligdags’ gøremål.
Samlingens proveniens og alder er ukendt, men den er tydeligvis skabt som dokumentation af dansk arkitektur og byggetradition. Den er ordnet topografisk, og de fleste af kortene er opklæbet på karton, som skjuler evt. oplysende tekst. På nogle få kort er bagsiden synlig med frimærker, poststempler og dateret tekst, som tilsammen placerer fotografierne i perioden fra omkring 1910 til midten af 1920erne.
Samlingen er et godt eksempel på hvilke arbejdsredskaber, gamle dages arkitektur- og kunsthistorikere måtte benytte sig af.
Biblioteket holder lukket fredag d. 31 august.
Udstilling: Space Dog Odyssey: The Series
Space Dog Odyssey er en serie på fire fiktive dokumentarer, skrevet som performance, der udfolder fabulerende, kontrafaktuelle historier om afgørende øjeblikke i historien fortalt ud fra kæledyrs perspektiv.
Space Dog Odyssey: The Series udfolder reparative læsninger af historiske traumer ved at udfordre en vestlig ontologi der anser mennesker som den eneste indflydelsesrige politiske agent i denne verden.
Manuskripterne artikulerer verdenshistorien på en legende måde og insisterer på at tage dyr seriøst som medforfattere af historie. samtidig med de udforsker potentialerne i kontrafaktuelle beretninger af historie; ved at forestille sig, hvordan kæledyr måske har ændret historiske begivenheder til det bedre.
Space Dog Odyssey: Serien er en sam-publikation mellem det Berlin-baserede forlag Broken Dimanche Press og det københavnsk baserede laboratorium for laboratorium for æstetik og økologi.
English:
Space Dog Odyssey is a series of four fictive documentaries written as performances unfolding fabulating, contrafactual stories about decisive moments in history told from the perspective of pets. Space Dog Odyssey unfolds reparative readings of historical trauma by challenging a western ontology viewing humans as the only influential political agents of this world.
Space Dog Odyssey: The Series is a co-publication between Laboratory for Aesthetics and Ecology (DK) and Broken Dimanche Press (DE). The book can be purchased in Charlottenborg bookstore and borrowed at this library.
Danmarks Kunstbiblioteks materialer bestilles nu i Det Kgl. Biblioteks REX. Klik her og læs mere
Danmarks Kunstbiblioteks katalog blev flyttet i uge 26 over i Det Kgl. Biblioteks katalog REX.
Det betyder, at du skal have ny lånerprofil.
Din Danmarks Kunstbibliotek-lånerprofil nedlægges og du skal oprette en ny på kb.dk.
For at se dine reserveringer og lån på din gamle profil kan du logge ind her lånerstatus for din gamle profil
Hvis du allerede er låner i Det Kgl. Bibliotek skal du efter den 26. juni også bruge denne lånerprofil når du bestiller materialer fra Danmarks Kunstbibliotek.
Har du aktive hjemlån og / eller læsesalslån i Danmarks Kunstbibliotek, skal disse lån overflyttes til din lånerprofil i Det Kgl. Bibliotek. Det betyder, at du skal medbringe dine lånte materialer til Danmarks Kunstbibliotek i Nyhavn 2 – aflevere dem og låne dem igen, hvis du fortsat skal bruge materialerne.
Du er altid velkommen til at kontakte bibliotekets medarbejdere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.
Det Kgl. Bibliotek - Danmark Kunstbibliotek
Nyhavn 2, 1051 København K
Tlf: 33744802 dkb@kb.dk
I Samlingen af Arkitekturtegninger findes et repræsentativt udvalg af tegninger fra arkitekten Einar Madvig, 1882-1952. Danmarks Kunstbibliotek har valgt at præsentere et udvalg af disse som sommerens udstilling på adressen Nyhavn 2. Der vises eksempler på skolearbejder, tegninger fra studierejser og fra det selvstændige virke som arkitekt.
VOLUME RHYTHM MATTER dialogues - Art book event og udstilling af Julie Sass, d. 5 maj - 24 juni
Velkommen til artist book event og soloudstilling af billedkunstner Julie Sass
Brun på lys gul, dyb pink på lys blå, og turkis på hvid; heliografier møder beskueren i gangen ved Danmarks Kunstbibliotek. Der er billeder før ord. Den nye bog er at finde i læsesalen og i montrer ved indgangen.
Hvor: Danmarks Kunstbibliotek, Nyhavn 2, 1051 Copenhagen K
Hvornår: 5. maj –24. juni 2017
Den 5. Maj klokken 16 introducerer Julie Sass bogen, derefter er der uformel dialog med billedkunstner Erin Lawlor (UK) med udgangspunkt i afsnittet A Radical Painting Conversation.
Senere byder Danmarks Kunstbibliotek på en forfriskning.
Dialog/artist talk om bogen med Julie Sass er mulig den 23. og 25. maj 2017.
Det foregår i Danmarks Kunstbiblioteks lounge.
Booking: Diana Kirkeskov diki@kb.dk
2016/ 2017, copyright Julie Sass og kunstnerne: Arturo Herrera, Erin Lawlor, Ann Pibal, Steel Stillman
Julie Sass viser nye værker der komplimenterer VOLUME RHYTHM MATTER dialogues. Når man fortsætter ind ad gangene i lounge/centralhal, finder man større litografiske tryk, der tager afsæt i bogen, trykt på dyb violet, med strejf af metallisk blå og næsten sorte kradsende tegn, rammet ind med røget valnød der hænger på en orange væg, omkranset af bøger og atter bøger.
På vindeltrappen inde i læsesalen ses en ret stor plakat, hvor performere holder bogen og dele af den frem i en Performativ-collage af folk, bog og rum.
Alt dette har med Abstraktion at gøre; med daglige anliggender i vores tid; filosofiske spørgsmål, og hvordan det alsammen udvikles i vores sind; i det visuelle sprog vi deler.
Bogen er på engelsk, her er lille uddrag:
‘…
Preface
This book emerges from a desire to explore ideas about abstraction in a set of dialogues with the artists Arturo Herrera, Erin Lawlor, Ann Pibal, and Steel Stillman, all of whose work I admire. The four of them engage abstraction in ways that are very different from one another and quite unlike my own. At the start, I asked each to pose questions about abstraction that, while addressed specifically to my work, related to their own concerns. Each dialogue developed differently. And part of my response was visual, taking the form of heliographic prints, and lithographic cover made in collaboration with Jan Andersson at Steinprent. The prints mirror a rhythm, a sigh, or something touched on in the conversations. Most repeat something from memory, translating ideas into scribbles, visual monuments that invite new thoughts to gather around. My aim is that these dialogues will continue in future conversations, exhibitions and books.
Julie Sass 2016
…’
"Again, that was very much something that struck me… “the question of the viewer in Radical Painting”). It is a text that I also appreciate, again, for its openness – proposing questions rather than answers… Your work, approaching as it does context with such consideration of the viewer, seems to me to provide one possible actualization of that, or answer."
Erin Lawlor (visual artist, UK)
" … I aim to have the painting (abstraction) dialogue in several circumstances as a way to opening up the various contexts where it can present the viewer to Matter,.. and offer that pause or push that the material/subject can hold ..in present and future situations ‘’…"
Julie Sass
(excerpt from the book)
Plakat/koncept Julie Sass: Performative collage- VOLUME RHYTHM MATTER dialogues, 2017.
Performere: Tomas Lagermand Lundme, Jóhan Martin Christiansen, Marianne Grønnow, Astrid Svangren, Alexander Behrang Keshtkar, Marco Garcia Ecks, Erin Lawlor
Fotokopiering på Det Kgl. Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek
Vi har fået ny fotokopimaskine. Derfor er vi stoppet med at sælge kopikort.
Fremover skal du have en printkonto hos Det Kgl. Bibliotek for at printe og kopiere, på adressen Nyhavn 2.
Har du ikke en printkonto hos Det Kgl. Bibliotek, kan du kontakte personalet i Nyhavn 2, eller scanne materialet direkte til din e-mail.
Hvis du har et af de gamle kopikort, kan du indtil d. 1 maj få overført den resterende værdi til din printkonto hos Det Kgl. Bibliotek.
RIHA
Danmarks Kunstbibliotek har siden 2010 været del af The International Association of Research Institutes in the History of Art som samarbejder om udgivelsen af RIHA Journal, og en medarbejder på Danmarks Kunstbibliotek har forestået redaktionen af danske bidrag til tidsskriftet.
I 2017 vil det desværre ikke været muligt at indlevere danske bidrag til RIHA gennem Danmarks Kunstbibliotek.
Nyerhvervelse i bibliotekets samling af arkitekturtegninger
Kort før Jul 2016 overtog biblioteket en samling tegninger fra arkitekterne Daniel Rasmussen og Ejnar Mindedal Rasmussen, Ollerup. Arkitekterne satte gennem flere årtier i første halvdel af 1900-tallet deres præg på offentligt byggeri på Fyn med projekter til f.eks. højskoler, alderdomshjem, kommune-, landbrugs- og husholdningsskoler og tegnede desuden flere danske skoler i Slesvig-Holsten for Grænseforeningen . Nyerhvervelsen er nu under sortering og katalogisering, og der vil blive udtaget et udvalg af tegninger til digitalisering og efterfølgende offentliggørelse online på www.kunstbib.dk
Danmarks nye forsknings- og nationalbibliotek
Den 1. januar 2017 fusionerer Statsbiblioteket i Aarhus og Det Kongelige Bibliotek i København. Danmarks Kunstbibliotek og Det Administrative Bibliotek skulle i forvejen sammenlægges med Det Kongelige Bibliotek ved årsskiftet og er derfor også en del af fusionen.
Institutionerne samles under navnet Det Kgl. Bibliotek.
Hovedopgaverne er:
• Universitetsbibliotek for Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Roskilde Universitet
• Bevaring af dansk kulturarv
• Kulturformidling og forskning
• Overcentral for landets folkebiblioteker
’Sammenlægningen ligger i naturlig forlængelse af udviklingen på forskningsbiblioteksområdet – ikke mindst i lyset af digitaliseringen. Bibliotekerne løser i vidt omfang de samme opgaver, når de understøtter forskning og uddannelser på universiteterne. Hvad angår opgaven som nationalbibliotek, er der en lang række områder, hvor vi får store fordele af at samle og styrke indsatsen,’ siger direktør Svend Larsen.
I løbet af 2017 vil det nye bibliotek opbygge en fælles organisation. Der er lagt op til en udrulning i flere faser, hvor ønsket er at forstyrre bibliotekets brugere mindst muligt. Foreløbig vil en række services køre videre på de platforme og hjemmesider, som brugerne kender i dag. Biblioteket bevarer også de fysiske placeringer i Aarhus og København.
Den nye ledelse tæller, foruden direktør Svend Larsen, Bjarne Andersen, Pernille Drost, Kira Stine Hansen, Bodil Henriksen, Erik Hofmeister og Tonny Skovgård Jensen.
Beslutningen om at sammenlægge Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket blev truffet af daværende kulturminister Bertel Haarder (V) i september 2016. Nuværende kulturminister Mette Bock (LA) har efterfølgende besluttet, at det fusionerede bibliotek fremover hedder ’Det Kgl. Bibliotek’.
Danmarks Kunstbibliotek holder lukket fra den 23. december til og med 1. januar 2016.
Bøger fra Sølvgade bestilt senest mandag den 19. december kl. 8 samt bøger fra Fjernmagasin bestilt senest den 20. december kl. 8. vil være klar til afhentning den 20. december efter kl. 13.00
Danmarks Kunstbibliotek åbner igen mandag den 2. Januar 2017, nu som en del af Det Kgl. Bibliotek.
Ny retningslinjer i Læsesalen, Nyhavn 2, fra og med d. 1. september
Fra og med 1. september må der der kun medbringes tørre snacks og drikkevarer under låg i Læsesalen Nyhavn 2.
Fokus på godt arbejdslys, driftsudgifter og miljø
Danmarks Kunstbibliotek udskifter alle lyskilder til LED og sikrer dermed bedre arbejdslys til bibliotekets brugere og ansatte i hovedafdelingen i Nyhavn og i sikringsmagasinet og Studiesalen i Søborg.
Udskiftningen reducerer samtidig den samlede CO2 belastning årligt med 11.550 kg og forventeligt nedsat elforbrug årligt med 23.900 kWh.
Arbejdet udføres i perioden fra uge 32 til og med uge 36. I den periode vil der være reduceret arbejdsbelysning – både for bibliotekets brugere og ansatte.
Vi beklager de gener arbejderne må give undervejs.
Danmarks Kunstbibliotek og Det Kongelige Bibliotek fusionerer
PRESSEMEDDELELSE
18. april 2016
Kulturminister Bertel Haarder har besluttet at konsolidere Kulturministeriets biblioteker i København ved at lægge Danmarks Kunstbibliotek og Det Kongelige Bibliotek sammen med virkning fra 1. januar 2017.
Kulturminister Bertel Haarder siger:
”Sammenlægningen er udtryk for, at vi ønsker at samle kræfterne på to velfungerende og veldrevne nationale biblioteker. Beslutningen ligger i naturlig forlængelse af, at bibliotekerne i stigende grad stiller deres materiale til rådighed digitalt. Samtidig har bibliotekerne fælles faglige udfordringer, f.eks. i forhold til bevaring af deres samlinger. Der er derfor sund fornuft i, at de to organisationer fremover samles under ét.”
Konstitueret direktør på Danmarks Kunstbibliotek Steen Søndergaard Thomsen siger:
”Fusionen mellem Danmarks Kunstbibliotek og Det Kongelige Bibliotek vil ubetinget styrke biblioteksservicen – analog og digital – inden for områderne billedkunst, arkitektur, fotografi og museologi og derved sikre de faglige miljøer en fortsat kompetent betjening.”
Direktør for Det Kongelige Bibliotek Erland Kolding Nielsen siger:
”De to institutioner har gennem mange år haft et tæt samarbejde på mange områder, således at en organisatorisk sammenlægning er en naturlig konsekvens af både udviklingen og det hidtidige samarbejde.”
Yderligere oplysninger
Kulturministeriet pressetelefon, 22 76 51 16
Varmen er tilbage i læsesalen
Tobias Faber 100 år
Den danske arkitekt Tobias Faber ville være fyldt 100 år den 12. december 2015. Det fejrer vi her på Danmarks Kunstbibliotek ved at vise flere af hans projekter og bøger.
Faber blev uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1935-41. Han vendte tilbage til skolen i 1951 som underviser og var fra 1962 professor og fra 1965 rektor for Kunstakademiet. Han forblev rektor for Arkitektskolen frem til 1984.
I løbet af sin karriere skrev Faber en lang række artikler og bøger om arkitekturhistorie. Hans forfatterskab tæller især bøger om dansk arkitektur, lige fra de tidligste tider til samtiden. Som arkitekturhistoriker påvirkede han gennem sine publikationer og undervisning flere generationer af danske arkitekter.
Mindre kendt er Faber som praktiserende arkitekt. Fra bibliotekets samling af arkitekturtegninger viser vi flere af hans projekter. De er også tilgængelige på kunstbib.dk.
Tobias Faber modtog Akademisk Arkitektforenings æresmedalje i 1985, N.L. Høyen Medaljen i 1988 og blev tillige Kommandør af Dannebrog. Han døde den 17. november 2010.
~ auṃ ~ - Udstilling på Danmarks Kunstbibliotek - Fernisering d. 16/10 kl. 16
Ferniseringen vil finde sted d. 16/10, kl. 16 - 18
I perioden fra 16. oktober til 4. november viser Danmarks Kunstbibliotek udstillingen
~ auṃ ~
af Cecilie Skov.
Cecilie Skov er 6. års studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedhuggerskolen. Historisk har biblioteket, som er nabo til Billedhuggerskolen, haft en nær tilknytning til Akademiet, idet det fra 1754 og frem til begyndelsen af 2000-tallet hed Kunstakademiets Bibliotek.
Stærekassen på Kgs. Nytorv er ligeledes en nabo, både til Billedhuggerskolen og biblioteket. Cecilie Skovs projekt har Stærekassen som omdrejningspunkt og består af forskellige elementer: en gipsmodel af Stærekassen (udlånt af Teatermuseet), arkitekturtegninger (fra Danmarks Kunstbibliotek) samt en række dekorationer komponeret af kunstige blomster (fra Det Kongelige Teater).
Projektet beskrives af Cecilie Skov som en undersøgelse af mødet mellem arkitektonisk model og teatralsk rekvisit i en aktiv stedspecifik iscenesættelse.
Med støtte i en ekstraordinær bevilling vil Danmarks Kunstbibliotek i efteråret 2015 gennemgå en såkaldt energioptimering. Alle vinduer tætnes og i alle bygningens lokaler installeres der nye, mere varme-effektive radiatorer. Det er Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, der står for projektet, som således er i de bedste hænder.
Fra September TIL DECEMBER må lånere derfor i åbningstiden påregne en del byggestøj, ligesom vi i perioder vil være nød til at afspærre dele af bygningen.
I hele renoveringsperioden vil der være mulighed for cykelparkering i slotsgården (den første gård når du kommer fra Kongens Nytorv).
Vi beklager de afbræk, dette uundgåeligt vil medføre for vores lånere, og vil på hjemmesiden prøve at orientere løbende om, hvornår f.eks. læsesalen vil være afspærret. Med lidt humør og ørepropper håber vi, det går alligevel!
Ingen varme fra d. 10 sept. til 1. okt.
På grund af renovering, vil der i perioden fra d. 10. sept. til d. 1 okt. ikke være varme på biblioteket i Nyhavn.
Rudolf Frimodt-Clausens tegninger online.
Danmarks Kunstbibliotek har modtaget et stort antal tegninger af Århusarkitekten Rudolf Frimodt-Clausen (1861-1950). Et repræsentativt udvalg gøres i øjeblikket tilgængelige som digitalisater på bibliotekets hjemmeside.
Rudolf Frimodt-Clausen (1861-1950) tog afgang som arkitekt fra Kunstakademiet i København i januar 1886 og blev hurtigt en særdeles produktiv arkitekt med kontor i Århus. Hans arbejder, der spænder over omtrent fem årtier, omfatter hospitaler i Århus, Ålborg og i flere andre jyske byer foruden industribyggeri, banker, skoler, større beboelsesejendomme og enfamiliehuse. Som mand af sin tid betjente han sig af stilelementer fra flere af arkitekturhistoriens perioder, f.eks. renæssance, barok og rokoko, for i den senere produktion at vise påvirkning fra funkisarkitekturen.
Det Særlige Bygningssyn har indstillet Parcelgården og Hellerup Strandpark til fredning. Parcelgården er en rækkehusbebyggelse i Holte tegnet af Palle Suenson (1904-1987) i midten af det 20. århundrede. Hellerup Strandpark og Lystbådehavn er tegnet af G. N. Brandt i samarbejde med Edward Thomsen i 1910erne og ligger ud til Øresund. Danmarks Kunstbibliotek har tegningerne til begge disse projekter i samlingen. Tegningerne er alle blevet scannet og kan nu ses på vores hjemmeside:
Udstilling på Danmarks Kunstbibliotek: “Perhaps when I am over the hump with my present work I shall be able to write a critical essay” 3. del
Udstillingsrækken og assemblagen «Perhaps when I am over the hump with my present work I shall be able to write a critical essay» består af tre på hinanden følgende udstillinger i to udstillingsmontrer i Danmarks Kunstbibliotek - arrangeret af Guattari Reading Circle. Udstillingerne vises i perioden april til juli 2015. Hver af de tre udstillinger ledsages af et foredrag ved ferniseringen.
Assemblagen er en forlængelse af Guattari Reading Circles igangværende undersøgelse af den franske psykoterapeut og filosof Félix Guattaris forfatterskab.
Den tredje udstilling i rækken har «Melodic lines and territories» som sit tema og omfatter fotokopierede uddrag af tekster af Félix Guattari og Gilles Deleuze omhandlende universet, fugle, planter, insekter og sex. Disse tekster er alle blevet undersøgt i regi af Guattari Reading Circle.
Tekstmaterialet præsenteres sammen med et skulpturelt element af Guattari Reading Circle og Stefan A. Pedersens kaktussamling.
Foruden udstilling vil der til ferniseringen være en fugle-lytte-session ved ornitolog Niels Kaare Krabbe.
Ferniseringen finder sted fredag den 26. juni fra kl. 16 til 17.30. Udstillingen vises til den 24. juli.
Fotografi fra udstillingen
Udstilling på Danmarks Kunstbibliotek: "Perhaps when I am over the hump with my present work I shall be able to write a critical essay"
Udstillingsrækken og assemblagen Perhaps when I am over the hump with my present work I shall be able to write a critical essay består af tre på hinanden følgende udstillinger i to udstillingsmontrer i Danmarks Kunstbibliotek - arrangeret af Guattari Reading Circle. Udstillingerne vises i perioden april til juli 2015. Hver af de tre udstillinger ledsages af et foredrag ved ferniseringen.
Udstillingsrækken og assemblagen er en forlængelse af Guattari Reading Circles igangværende undersøgelse af den franske psykoterapeut og filosof Félix Guattaris forfatterskab.
Den første udstilling i rækken har Abstractions of Economy som sit tema og omfatter fotokopierede uddrag af tekster af Félix Guattari og Gilles Deleuze omhandlende kapitalisme. Disse tekster er alle blevet undersøgt i regi af Guattari Reading Circle.
Tekstmaterialet præsenteres sammen med to papirværker af den tyske kunstner Ruth Wolf-Rehfeldt (f. 1932) og en fotografisk appropriation af et maleri, der hænger i opgangen på københavner-filialen af det amerikanske multinationale selskab NASDAQ OMX Group, Inc, tidligere kendt som Københavns Fondsbørs.
Ferniseringen finder sted fredag den 24. april fra kl. 16 til 17.30. Udstillingen vises til den 28. maj.
NB! Foredraget ved ferniseringen er rykket grundet sygdom. Ny dato følger snarest.
Billed fra udstillingen
Danmarks Kunstbibliotek udstiller modeller af arkitekt Carl Oluf Gjerløv-Knudsen
Arkitekt Oluf Gjerløv-Knudsen (1892-1980), vandt tidligt i sin karriere en konkurrence om et hotel i Bergen, Norge, sammen med den store danske arkitekt Kay Fisker. Han holdt sig efterfølgende meget i den samme nyklassicistiske stil.
I 1929 overtog Oluf Gjerløv-Knudsen sit største projekt fra Anton Rosen. Projektet var opførelsen af Polyteknisk Læreanstalt på Øster Voldgade, der med sin nyklassicistiske og monumentale form stadig står smukt over for Øster Anlæg og Statens Museum for Kunst. Siden Polyteknisk læreanstalt (nu DTU) flyttede til Lundtofte, har bygningen huset flere forskellige institutioner, og rummer nu Gefion Gymnasium.
Oluf Gjerløv-Knudsen har desuden bygget og indrettet det tidligere Danmarks Akvarium i Klampenborg, og bygget en række villaer. Han var desuden en aktiv forfatter af særligt skrifter om arkitektur og byplanlægning, og han underviste ligeledes på Danmarks Tekniske Højskole.
Modellerne, der alle er lavet i gips isat en træramme, forestiller en række terrassebyggerier der aldrig blev udført. Biblioteket har desuden en række andre modeller af Oluf Gjerløv-Knudsen, der alle fremstår i samme form med gips og træramme.
Kilde: Weilbachs Kunstnerleksikon
Omplacering af materialer i Danmarks Kunstbibliotek
Af hensyn til sikkerhed og bevaring er en række materialer, der tidligere befandt sig på adressen Nyhavn 2 og kunne beses i læsesalen her, nu flyttet til magasinet i Søborg. I fremtiden vil disse materialer kun være tilgængelige i Studiesalen, Transformervej 21B, Søborg. Det drejer sig om følgende:
Hjalmar Bruhns samling
Gunnar Jespersens samling
Eigil Nikolaisens samling
Sigurd Schultz’ samling
Weilbach III/IV stort materiale
Udstillingsrelateret materiale: udstillingskataloger og småtryk
Udklip fra auktionskataloger
Materialerne bestilles som vanligt i bibliotekets base, men udleveres nu kun til gennemsyn i Studiesalen. Særsamlinger og arkivalier, som ikke kan bestilles via basen, befinder sig allerede i Søborg og kan ved skriftlig henvendelse tages frem til gennemsyn i Studiesalen, jf. oplysninger på bibliotekets hjemmeside. Læs mere om bibliotekets faciliteter her
Jasper Sebastian Stürup på Danmarks Kunstbibliotek
Kom og se den aktuelle retrospektive udstilling, hvor billedkunstneren Jasper Sebastian Stürup (f. 1969) viser 20 års arbejde med egne kunstnerbøger, som Jasper har skabt og udgivet fra sit eget forlag, Fluens Forlag.
written in fur drawn in snow
Udstillingen kan ses i bibliotekets åbningstid i Nyhavn 2, 1051 København K., fra den 7. – 28. november.
Denne udstilling er den første af en serie på i alt tre udstillinger af kunstnerbøger på Danmarks Kunstbibliotek. Serien er kurateret af Cecilia Westerberg og Thomas Hvis Kromann.
Danmarks Kunstbibliotek er med i Kina
Danmarks Kunstbibliotek har tegninger og fotografier med på en spændende udstilling i CAFA School of Architecture i Beijing, en udstilling om velfærdssamfundets udvikling i perioden 1945-1975 under titlen Putting People First. Udstillingen åbnede den 10. oktober 2014.
Udstillingen er udviklet af Vera Noldus og Jannie Rosenborg Bendsen, Center for Kulturarv og arkitektur i Kulturarvsstyrelsen og Det Danske Kulturinstitut i Kina har i samarbejde med CAFA produceret udstillingen. Statens Kunstfond støtter udstillingen som en del af kultursatsningen i Kina.
Forstaden – elsket og udskældt er titlen på en spændende udstilling på Arbejdermuseet.
På udstillingen bidrager Danmarks Kunstbibliotek med ikke mindre end 11 arkitekturmodeller, som især belyser velfærdssamfundets udvikling på boligområdet med etableringen af mange almene boliger på især Vestegnen. Her er især fokus på etagebyggeriet og tæt-lav-bebyggelser med inklusion af de grønne områder som en del af bebyggelsernes nærmiljø og i direkte kontrast til de slidte brokvarterer inde i København.
Udstillingen på Arbejdermuseet i Rømersgade 22 i København er åben i perioden 3.10.2014 – 6.4.2015.
Vandkunsten - TinggårdenKaren og Ebbe Clemmensen - Model kædehuse
Stort udlån til Designmuseum Danmark
Danmarks Kunstbibliotek udlåner en række centrale emner om arkitekten Kaare Klint store produktion og dette er samtidig startskuddet til en række udlån fra Danmarks Kunstbibliotek til udstillinger rundt omkring på kloden i 2014, bl.a. i Kroatien, Grækenland og Kina om dansk arkitektur.
Udstillingen i København inkluderer en stor række tegninger, fotos og arkivalier fra Danmarks Kunstbiblioteks samlinger og på den måde udgør et væsentligt bidrag til Designmuseum Danmarks store udstilling: Øvelse gør mester – Kaare Klints Møbelskole.
Udstillingen på Designmuseum Danmark vises i perioden 27. juli 2014 – 6. september 2015.
Professor Kaare Klint. Kunstakademiet Danmarks Kunstbibliotek. A.E. Andersen, 1944.
Danmarks Kunstbiblioteks studiesal skifter adresse - men vi flytter ikke. Studiesalen har indtil 1. juli været placeret på Transformervej 21B, 2730 Herlev, men kommer for fremtiden til at være at finde på adressen Transformervej 21B, 2860 Søborg. Dette betyder ikke noget for vores publikums adgangsforhold eller studiesalens tilgængelighed. Husk at studiesalen har sommerferielukket i juli.
Danmarks Kunstbibliotek har fået ny hjemmeside
Da vores gamle hjemmeside fyldte 10 år i år, har vi valgt at denne nu trygt kunne gå på pension og gøre plads til en ny.
Den nye hjemmeside skulle gerne give et let og hurtigt overblik over hvad biblioteket kan tilbyde dig som låner. Men samtidig også give dig mulighed for at fordybe dig i bibliotekets store samling.
Den gamle hjemmeside (2004 - 2014)
Biblioteket har i en længere periode været i gang med at få digitaliseret en masse materiale, alt dette materiale vil nu kunne ses direkte fra hjemmesiden, heriblandt arkitekturtegninger, arkitekturmodeller, auktionskataloger, og fotografier.
Vi vil meget gerne høre fra dig, som bruger af vores hjemmeside. Så hvis du har spørgsmål, hvis der er noget som ikke virker ordentligt, eller er der noget som burde ændres, kan du henvende dig på dkb@kunstbib.dk, skriv "Hjemmeside" i emnefeltet.
ARBIS vores katalog og database, vil i første omgang se ud som den plejer. Pr. 1 April skulle vores nye version gerne være klar og fuldt integreret i hjemmesiden.
Danmarks Kunstbiblioteks katalog fusioneres med Det Kgl. Biblioteks REX.
Danmarks Kunstbiblioteks katalog flyttes i uge 26 over i Det Kgl. Biblioteks katalog REX.
Det betyder, at du skal have ny lånerprofil.
Din Danmarks Kunstbiblioteks lånerprofil nedlægges og du skal oprette en ny på kb.dk. Hvis du allerede er låner i Det Kgl. Bibliotek skal du efter den 26. juni også bruge denne lånerprofil når du bestiller materialer fra Danmarks Kunstbibliotek.
Har du aktive hjemlån og / eller læsesalslån i Danmarks Kunstbibliotek, skal disse lån overflyttes til din lånerprofil i Det Kgl. Bibliotek. Det betyder, at du skal medbringe dine lånte materialer til Danmarks Kunstbibliotek i Nyhavn 2 – aflevere dem og låne dem igen, hvis du fortsat skal bruge materialerne.
Danmarks Kunstbiblioteks materialer vil ikke kunne bestilles via katalogen fra 15. juni til 26. juni, og sidste frist for udlån/fornyelser er 21. juni. 22-23 juni kan du ikke låne Danmarks Kunstbiblioteks materialer. Fra mandag d. 26 er alle materialer igen tilgængelige i REX på kb.dk
Du er altid velkommen til at kontakte bibliotekets medarbejdere, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.
Danmark Kunstbibliotek
Nyhavn 2, 1051 København K
Tlf: 33744802 dkb@kb.dk
Fra december 2020 viser vi en privatsamling af kunstnerbøger fra forlaget Wedgepress & Cheese i udlånsområdet Nyhavn 2.
Den svenske konceptkunstner Leif Eriksson (1939-2019) var en central figur i arbejdet med kunstnerbøger i Skandinavien. I 1978 grundlagde Eriksson forlaget Wedgepress & Cheese, og i årene frem til 2010 udgav han omkring 130 kunstnerbøger.
Forlaget var på sin vis synonym med Erikssons kunstpraksis, og størstedelen af udgivelserne er egne værker, men udgivelserne tæller også andre svenske- og internationale kunstnere. Forlagets største aktivitet fandt sted i løbet af 1980’erne, og kulminerede med ti års jubilæumsudstillingen på Malmö Konsthall i 1988.
Leif Eriksson på en kunstnerbogs-udstilling, som han lavede et sted i Skåne omkring 1979.
For Eriksson var kunstnerbøgerne en undersøgelse af alternative rum for kunstnerisk udfoldelse. Denne undersøgelse kommer til udtryk i hans egne kunstnerbøger, der udfordrer bogens konventioner om form, litterært indhold, kronologi og materialitet.
Eriksson var en tidlig repræsentant for konceptkunsten i Sverige, men han var i høj grad også en del af 1970’erne og -80’ernes mail art og fluxus-bevægelse. Et kendetegnende element i Erikssons kunstnerbøger er netop et fokus på det konceptuelle, der ofte refererer til egne kunstprojekter eller på finurlig vis går i dialog med andre kunstneres værker.
Parallelt med forlaget grundlagde Eriksson i 1978 det omfattende Swedish Archive of Artists’ Books (SAAB), der i dag kan ses på Ystad Kunstmuseum.
Udstilling af Kunsttidsskriftet Klingen 1917-1920, i Nyhavn 2
Maleren, grafikeren og keramikeren Axel Salto (1889-1961) stiftede i 1917 kunsttidsskriftet Klingen. Tidskriftet bliver i dag betragtet som et af de mest betydningsfulde tidsskrifter i dansk kunsthistorie. Klingen var stedet, hvor datidens samtidskunst kom til orde og visuelt udtryk. Det var her, der blev gjort op med den naturalistiske kunst, og hvor modernisterne og avantgarden gav deres holdninger til kende.
Klingen indeholdt original grafik og poesi fra billedkunstnere og forfattere. Således har billedkunstnerne Harald Giersing, Olaf Rude, Axel Salto, William Scharff, Poul Henningsen og Vilhelm Lundstrøm og forfatterene Emil Bønnelycke, Tom Kristensen og Otto Gelsted produceret billeder og tekster til tidskriftet.
Klingen virkede fra 1917-1920. I denne korte periode blev der gennem tre årgange udgivet 27 numre. Alle numrene er i dag digitaliserede og findes i Det Kgl. Biblioteks base, hvor alle kan se, zoome ind på detaljer og downloade eksemplarerne. Forskellene mellem årgangene af Klingen er dog svære at fornemme digitalt. Derfor udstiller vi i montrerne i udlånsområdet på Det Kgl. Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek i Nyhavn nu de fysiske eksemplarer af tidsskriftet, så man ved selvsyn kan opleve de forskellige formater og de enestående eksperimenter med billeder og ord.
Biblioteket i Nyhavn et gået over til sommeråbningstider: Man-Fre kl. 11-16. Det er stadig kun muligt at afhente og aflevere bøger.
Studiesalen i Søborg er som sædvanlig lukket hen over sommeren (Hele Juli, samt uge 31 og 32)
Du kan holde dig opdateret angående Det Kgl. Biblioteks genåbning her: https://www.kb.dk/nyheder/vi-aabner-i-etaper
Biblioteket i Nyhavn 2 åbner for udlån og aflevering
Opdatering: Fra den 11 juni ændres åbningstiderne til kl. 11-16
D. 18 maj vil biblioteket i Nyhavn 2 igen åbne op. Det vil dog indtil videre kun være muligt at aflevere bøger og låne/afhente allerede bestilte bøger i tidsrummet kl. 10-15.
Du kan læse mere om den gradvise genåbning her: klik her
Biblioteket i Nyhavn 2 er dog lukket d. 22. maj.
Danmarks Kunstbibliotek i Nyhavn 2 og Søborg er lukket fra den 12. marts for at mindske spredningen af coronavirus. Det Kgl. Bibliotek har lukket for al bestilling, udlån og aflevering af fysisk materiale. Dine lån bliver forlænget og du vil ikke modtage hjemkaldelser/bøder i nedlukningsperioden.
Det Kgl. Bibliotek har lukket for alle bestilling af fysisk materiale, udlån/aflevering og lån fra andre biblioteker.
Desuden gælder:
- Hvis du har materialer til afhentning, så vil de fortsat være reserveret til dig efter nedlukningsperioden
- Hvis du har lånt materiale, så vil dine lån blive forlænget og du vil ikke modtage hjemkaldelser/bøder i nedlukningsperiode
- Hvis du har reservationer på materiale opretholdes disse under nedlukningsperioden
Du vil fortsat kunne tilgå de elektroniske materialer i hele nedlukningsperioden.
Det Kgl. Biblioteks afdeling - Danmarks Kunstbibliotek rummer flere af arkitekten Kaj Gottlobs tegneredskaber, skitsebøger og tegninger, som fra januar 2020 vises i montrene og på storskærmen i udlånsområdet i Nyhavn 2.
Gottlob vandt Akademiets Store Guldmedalje i 1914-15 for projektet Skagen Fyr, og i 1929 blev hans planer for det Danske Studenterhus i Paris opført. Det er dog især København i 1930’rne til 1950’erne, som Gottlob satte sit præg på. Han var bl.a. arkitekten bag fornyelsen af Knippelsbro og Langebro med deres stålkonstruktioner og kobberdækkede brotårne, Skolen ved Sundet på Amager, Ørstedhus og Universitetsparken ved Nørre Allé. Han tegnede også møbler og deltog i Københavns Snedkerlaugs udstillinger.
Gottlob var ansat hos Hack Kampmann (1856-1920) fra 1908 frem til 1920, hvorefter han fik egen tegnestue. Fra 1924-38 var han professor ved Akademiet, og fra 1936-57 fungerede han som Kongelig Bygningsinspektør. Sine senere år brugte Gottlob på at rejse rundt i landet for at kortlægge anonyme ældre bygninger. Arbejdet udgav han i serien Værn af smukke danske huse af bygningskulturel værdi (udgivet fra 1966).
Her på hjemmesiden www.kunstbib.dk under ”Samlinger” er der mulighed for at gå på opdagelse også i andre arkitekters tegninger og skitsebøger.
Nyt bibliotekssystem og hjemmeside til Det Kgl. Bibliotek
Det Kgl. Bibliotek er ved at implementere et helt nyt bibliotekssystem, som vil gå i luften tirsdag d. 19. november 2019
Før det ny system kan sættes i drift, skal der lukkes ned for nogle servicer. Bemærk derfor følgende vigtige datoer:
Lån fra andre biblioteker:
I perioden fra d. 1. oktober til d. 19. november (begge dage inklusive) lukkes for muligheden for at låne bøger fra andre biblioteker gennem Det Kgl. Bibliotek. I denne periode kan det pågældende materiale skaffes via folkebibliotekerne.
Lukket for søgesystemet:
Fra d. 14. november til d. 18. november (begge dage inklusive) er det ikke muligt at låne, bestille, forny eller aflevere marerialer på Det Kgl. Bibliotek. Der vil i perioden stadig være adgang til at læse og benytte digitale bøger og artikler, ligesom det vil være muligt at benytte bibliotekets studiemiljøer.
Søgning i digitale bøger og artikler:
I hele perioden kan søgning af materialer fortsat finde sted, ligesom der også er adgang til at læse og benytte digitale bøger og artikler.
Det Kgl. Bibliotek vil d. 19 november også komme med et nyt www.kb.dk. Vi arbejder på at samle Det Kgl. Biblioteks mange hjemmesider på en meningsfuld måde.
Læs mere her klik her
Danmarks Kunstbibliotek åbner nyt studieområde
Danmarks Kunstbibliotek har fornøjelsen af, at åbne op for et nyt studieområde. Her kan brugere af biblioteket sidde og læse og arbejde i de historiske rammer af Kunsthistorisk billedarkiv.
Statens fotografisamling af dansk billedkunst, står i de mange kasser der pryder væggene i ”Carl P.-rummet”. Rummet er opkaldt efter arkitekten Carl Petersen, der har tegnet reolerne til rummet. Carl Petersen er mest kendt for hovedværket: Faaborg Museum
Det nye studieområde indeholder desuden en projektor med trådløs betjening, så lokalet kan benyttes til præsentationer, undervisning og andre aktiviteter. Man kan benytte sig af projektoren ved henvendelse i skranken.
Udstilling af Skitsebøger
Forårets udstilling viser udvalgte eksempler på bibliotekets store samling af arkitekters skitsebøger fra 1800-tallet og starten af 1900-tallet.
De indeholder hovedsageligt tegninger og akvareller, sjældent tekst, og gengiver indtryk fra rejser i ind- og udland.
Skitsebøgerne åbenbarer de enkelte arkitekters inspirationskilder, som ofte kan aflæses direkte i deres senere produktion, ligesom de i bredere forstand oplyser om en given periodes smag og indirekte fortæller om rejseruter og tidlig turisme i Europa.
De dokumenterer de veludviklede tegnefærdigheder, der var et resultat af undervisningen ved Kunstakademiet, og som gjorde arkitekterne i stand til at gengive det sete med stor præcision.
Arkitekter tegner huse, og der ud over har de gennem historien også designet stort og småt til bygningernes interiører og beboere: møbler, tapeter og tæpper, husgeråd af alle slags og legetøj. Årets første udstilling på Danmarks Kunstbibliotek viser eksempler på denne spændvidde med udvalgt materiale fra Karen og Ebbe Clemmensen i Samlingen af Arkitekturtegninger.
Arkitektparret er kendt for store, markante projekter som Kildeskovhallen i Gentofte og LO Skolen i Helsingør, begge fredede, foruden talrige andre anerkendte byggerier. At de også tog sig af de små detaljer, f.eks. legetøj, vidner genstandene i montrerne i bibliotekets forhal om.
Efterårets udstilling, Nyhavn 2
I bibliotekets samling af arkitekturtegninger findes en større samling efterladte arbejder af Laurits Albert Winstrup, 1815-1889. Samlingen består især af skitsebøger, opmålinger og andre indtryk fra rejser i ind- og udland. Et udvalg udstilles i efteråret 2017 på bibliotekets adresse Nyhavn 2.
Gardiner i Læsesal Nyhavn vaskes i juli måned, ingen solafskærmning i denne periode
Scanningsbestilling af bibliotekets materialer
Pr. 1. juni 2017 er det Det Kgl. Biblioteks digitaliseringsafdeling fotoatelier som varetager scanning af Det Kgl. Bibliotek - Danmarks Kunstbiblioteks materialer. Bestillingerne skal stadig sendes til dkb@kb.dk. Læs mere her
Forårets udstillinger, her kan du se materialer fra Det Kgl. Bibliotek - Danmarks Kunstbibliotek
Materialer fra vores samlinger vil i løbet af foråret/sommeren kunne ses på flere udstillinger i ind- og udland:
Faaborg Museum: Johannes Larsen og japansk træsnitkunst; d. 1. april - 31. december 2017, læs mere her
Brandts: Vilhelm Lundstrøm og den gode smag; d. 7. april - 27 august læs mere her
Moscow Design Museum: The Legends of Danish Design; d. 12. april - 11. juni 2017 læs mere her
Forårets tema på storskærmen er arkitekten Palle Suenson
Nyerhvervelse i bibliotekets samling af arkitekturtegninger, januar 2017
Biblioteket har fra arkitekten Mogens Boertmann modtaget en mindre samling tegninger foruden materiale fra hans forretningsarkiv. Mogens Boertmann havde 1950-1953 tegnestuefællesskab med Erik Christian Sørensen og sammen stod de for Virum Apotek på Frederiksdalsvej. Senere blev han medindehaver af Vilh. Lauritzens Tegnestue og deltog her bl.a. i en række projekter til byggerier i Københavns Lufthavn. Det nytilkomne materiale er summarisk katalogiseret i katalogposten ’Tegninger og forretningsarkiv’ og således tilgængeligt for interesserede.
Danmarks Kunstbibliotek åbner senere på følgende to dage: Fredag den 13. januar 2017, og Torsdag den 19. januar 2017 åbner vi kl. 12:30
Fredag den 13. januar 2017 åbnes kl. 12:30
Torsdag den 19. januar 2017 åbnes kl. 12:30
Årsag: personalearrangement i forbindelse med fusionen med Nationalbiblioteket
Der er reparation af klinker i publikumsområderne i dag den 22. december, støj- og støvgener må påregnes. Vi beklager.
Ny tilvækst i Samlingen af Arkitekturtegninger
I oktober måned overtog Danmarks Kunstbibliotek en større samling tegninger fra landskabsarkitekterne Edith og Ole Nørgårds Tegnestue.
Tegnestuen har med mange have- og landskabsanlæg sat sit præg på bebyggelser og landskabelige friområder foruden motorvejsanlæg gennem 1960erne og de følgende årtier. Tegningerne er ved at blive sorteret og registreret. En del tegninger udtages til digitalisering og vil løbende blive tilgængelige online, f.eks. projektet til Lyngbyvejen fra Vintappergården til Søringen, som i november måned også kan ses på storskærmen i bibliotekets udlånsområde.
Her er link til tegningerne: Klik her for at se tegningerne
Beholdningsregistreret: en montreudstilling med kunstnerbøger fra Danmarks Kunstbiblioteks samlinger.
Udstillingen er udtænkt og redigeret af Åse Eg Jørgensen og Lasse Krog Møller i dialog med Danmarks Kunstbibliotek. Der vises en række eksempler på, hvordan et (Kunst-) biblioteks omgang med de fysiske bøger betyder, at bøger ændrer udseende og fortæller en ekstra historie, når biblioteket forsyner bøgerne med nødvendige mærker, koder og mærkater, for at kunne identificere det enkelte værk, opbevare det og genfinde det i samlingerne.
Udstillingen kan ses i bibliotekets daglige åbningstid fra mandag den 22. august til og med 21. oktober 2016.
Lydværk i gården, i perioden 3. Juni til og med 7. August
Der vil i Charlottenborgs gård være installeret et lydværk i forbindelse med "Afgang 16". Dette vil i perioden 3. Juni til og med 7. August spille i tidsrummet kl. 11.00-11.30 og igen 16.30-17.00. Læs mere her om hele programmet for Afgang 16
Et fund fra Samlingen af Arkitekturtegninger
Fire papirruller, hver ca. fem meter lang, med små akvareller af enfamiliehuse udstilles for tiden i forhallen på Danmarks Kunstbibliotek. Hvem der har udført dem, og i hvilken anledning, er ukendt. Under hvert hus er der med blyant og i samme håndskrift tilføjet et personnavn. De fleste har været studerende ved Arkitektskolen i 1920erne og 1930erne, nogle navne gentages flere gange, og rullerne kan tænkes at være udkast til en dekoration.
Hvis nogen kender til anledningen, f.eks. har hørt bedstemor eller –far fortælle om en begivenhed, hvor de kan have været brugt, vil vi meget gerne høre fra Jer.
De lykkelige ’husejere’ er: Franz Jastrau, E Brøndum Christensen, Hans Hansen, Poul Hansen, Olaf Litske Petersen, A Korsgaard, Karen Maye Hvistendahl, Arne Goll, Erik Fisker, E. T. Jensen, Ragna Grubb, Gregersen, R. Andersen, Tage Nielsen, H. Salling Mortensen, J. Schmidt, J. Madsen, Vagn Kaastrup, Otto Karl Jensen, E. Daugaard Jensen, Børge Leicht, Harald Pedersen, Albinus Risum, M. Kjær Hansen, Granskov-Johansen, K. Orland, Poul Jensen, Jørgen Rohweder, Palle Suenson, Harald G. Petersen, Mogens Fryder, Poul Lund, Georg Dolleris, Henning Wolmer, Johannes Lund, Alex R. Olsen, Svend Knudsen, Poul H. Mørck, Chr. F. Tillisch, Poul Theis Westermann, Weissenberg, Kai Agertoft, Einar Fugmann, Algot Nielsen, Henri Garriques, Gunnar Dalsgaard, Svend Høyrup, Johs Wrang, Erik Jensen, Jørgen E Andersen, Erik Jacobsen, Gravesen, Laursen Nielsen, Ellen Vogel-Jørgensen, John Thorsen, Aage Eistrup, M. Michaelsen, Wilh. Groth Hansen, Erik Hansen, Einar Hansen, K. Bonnichsen, Skole-Knudsen, H. Lindebod, Michaelsen, Gottschalk Hansen, Thorning Petersen, Chr. Laursen, Ulf Nyquist, Sander Hansen, Thule Skov, Johannes Wrang, Arne Jantsen, Wedell Wedellsborg, Selander, Brobeck, Simonsen, Niels Lund, Hans Schiellerup, Eiberg Jensen, Marinus Nielsen, Klemmensen.
Hus til Ellen Vogel-Jørgensen
Læsesalen er åben men periodisk uden varme
På grund af udskiftning af radiatorer må det påregnes, at der i perioder fra 11. januar og til projektets afslutning ikke vil være varme på biblioteket.Vi opsætter varmekanoner og prøver på den måde at holde huset så varmt som muligt, men hvis virkelig kulde sætter ind, kan vi ikke love rimelige
indetemperaturer. Så klæd jer varmt på!
A Feminist Reader: Hannah Wilke - d. 6. november – 4. december 2015
– arrangeret af Selini Halvadaki og Annarosa Krøyer Holm i samarbejde med Peter Brandt.
Udstillingen på Danmarks Kunstbibliotek tager udgangspunkt i Peter Brandts personlige samling af materiale om Hannah Wilke. I en samtale, hvor spørgsmål og svar stilles via Hannah Wilke, fremlægges refleksioner om kunstneriske arbejdsprocesser, forbilleder og historisk ophav, der tydeliggør Brandts særlige slægtskab med Wilke.
Danmarks Kunstbibliotek
6. november – 4. december 2015.
Offentlig præsentation
fredag den 13. november kl. 16 – 17:30
A Feminist Reader: Hannah Wilke er en del af udstillingsprojektet
A Feminist Culture Reader i Danske Grafikeres Hus. www.feministculturereader.dk
Modeltegninger digitaliseret
888 tegninger i bibliotekets unikke samling af modeltegninger er blevet digitaliseret og kan ses on-line.
Samlingen består af tegninger udført i forbindelse med undervisningen på Kunstakademiet i de første 100 år af Akademiets historie. Der er tale om tegninger efter levende model, efter gipsafstøbninger og tegnede forlæg.
Ved at studere samlingen får man både et indblik i Akademiets undervisningspraksis og i de allertidligste arbejder af en række centrale danske kunstnere.
Et fællestræk ved de to kunstneres måde at opfatte tegningen på, er at tegningen kan udtrykke noget, som det ikke er muligt at beskrive rammende med ord. Ordene forstyrrer tegningen. Hvis man endelig skal, kan man godt finde ord der beskriver noget ved tegningen, man kan forsøgsvis beskrive stregen, tale om materialerne, osv. Men netop i forsøget på at beskrive noget ved tegningen, overser man det, som tegningen selv vil sige, som tegning. I enhver oversættelse går der noget tabt, og der opstår noget nyt.
Enhver tekst der forsøgsvis vil skrive om nogle bestemte tegninger, må (som denne) være sig bevidst om dette. At se en reproduktion er heller ikke en identisk erfaring med at se den tegning, reproduktionen er opstået fra. Også her er der tale om en oversættelse, hvor noget går tabt, og noget nyt opstår. Det gælder f.eks. de billeder der vises på bibliotekets infoskærm under udstillingen.
En tegning opnår sin betydning i samspil med de omgivelser, de materialer og den kontekst den vises frem i. I dette tilfælde i dialog med montrerne, med kunstbiblioteket, men også med de arkitekturtegninger der er udstillet samtidigt.
Arbejdet med det lille format, og med håndens bevægelser over papiret, er ikke ensbetydende med, at kunstnerne ikke er sig bevidst om den digitale kunsts fremkomst, snarere tværtimod. Egentlig er tegningen også i en vis forstand en teknologi, omend en mere langstrakt teknologi. Men for nu at vende tilbage til forholdet mellem formidling og værk: tegninger skal ikke læses, de skal ses.
Ferniseringen finder sted fredag den 18. september fra kl. 16 til 17.30. Udstillingen vises til den 12. oktober.
Nyboder i forandring
Fra Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste har Danmarks Kunstbibliotek modtaget tegningerne til historiske ombygninger og renoveringer af Nyboder i København. Nyboder blev bygget fra 1600-tallet og fremefter for at huse medarbejdere i flåden og deres familier. I årenes løb har Nyboder gennemgået mange forandringer i deres indretning og ydre. Tegningerne til mange af disse ændringer er nu på Danmarks Kunstbibliotek og kan ses digitaliseret på vores hjemmeside:
Paneldebat - Hvad skal vi bruge arkitekturhistorien til?
I forbindelse med udstillingen "Huse der har formet os" som Danmarks Kunstbibliotek udstiller i Rundetårn, vil der på onsdag d. 12 August kl. 18.30 være en paneldebat.
Paneldebat - Hvad skal vi bruge arkitekturhistorien til?
Med Jørgen Hegner Christiansen, Redaktør af Architectura
Martin Zerlang, Professor, Københavns Universitet
Peter Thule Kristensen, Institutleder, Kunstakademiets Arkitektskole
Husk: Udstillingen er åben dagligt 10-20 til d. 23 August.
Tegninger og modeller af danskernes institutioner
Udstilling i Rundetårns Bibliotekssal 4. juli 2015 til 23. august 2015
Danmarks Kunstbibliotek afholder fra den 4.juli til den 23. august 2015 udstillingen ”Huse der har formet os. Tegninger og modeller af danskernes institutioner” på loftet af Trinitatis Kirke. Udstillingen vil vise kendte og ukendte dele af bibliotekets enestående samling af arkitekturtegninger, akvareller, fotografier, modeller og andre materialer, der illustrerer sammenhængen mellem udviklingen af vigtige danske institutioner og deres arkitektoniske udformning.
Et omfattende og varieret materiale vil dokumentere de arkitektoniske, sociale og politiske intentioner, der ligger bag udformningen af danskernes institutioner fra begyndelsen af det 19. århundrede til årtusindskiftet. Et vigtigt emne vil være udviklingen af velfærdssamfundet, som ofte er forbundet med modernismens betydning for arkitektur og planlægning. Samtidig vises forskellige stilarter og præsentationsformer fra sirlige akvareller og tegninger til overordnede skitser.
Som eksempler på institutioner og bygningstyper kan nævnes børnehaver, skoler, biblioteker, museer, teatre, biografer, stationer, rådhuse og sociale institutioner. En række kendte danske arkitekters arbejder vil blive præsenteret, både realiserede byggerier og interessante projekter, der aldrig er blevet opført.
Akvarellen af Axel Høeg-Hansen viser Aarhus Stadion, 1918
I forbindelse med udstillingen planlægges en serie omvisninger og offentlige aktiviteter, ligesom der vil blive udarbejdet et katalog med tekster om de forskellige bygningstyper med bidrag af danske arkitekturhistorikere.
Udstillingen støttes af Realdania.
Kurator og yderligere information: Nan Dahlkild nandah@kunstbib.dk
Udstilling på Danmarks Kunstbibliotek: "Perhaps when I am over the hump with my present work I shall be able to write a critical essay" 2. del
Udstillingsrækken og assemblagen «Perhaps when I am over the hump with my present work I shall be able to write a critical essay» består af tre på hinanden følgende udstillinger i to udstillingsmontrer i Danmarks Kunstbibliotek - arrangeret af Guattari Reading Circle. Udstillingerne vises i perioden april til juli 2015. Hver af de tre udstillinger ledsages af et foredrag ved ferniseringen.
Assemblagen er en forlængelse af Guattari Reading Circles igangværende undersøgelse af den franske psykoterapeut og filosof Félix Guattaris forfatterskab.
Den anden udstilling i rækken har «The Diagnosed Body» som sit tema og omfatter fotokopierede uddrag af tekster af Félix Guattari og Gilles Deleuze omhandlende det skizofrene og institutionel psykiatri. Disse tekster er alle blevet undersøgt i regi af Guattari Reading Circle.
Tekstmaterialet præsenteres sammen med en skulptur af Nina Wengel; tegninger af Signe Kryger Hansen og et indrammet dobbelt-sidet værk af Ovartaci.
Foruden udstilling vil der til ferniseringen være et foredrag af Kasper Levin omhandlende ekspressive bevægelser blandt børn diagnosticeret med ADHD.
Ferniseringen finder sted fredag den 29. maj fra kl. 16 til 17.30. Udstillingen vises til den 25. juni.
Fotografi fra udstillingen
Udstilling af Grønningens kataloger i anledning af deres 100 års jubilæum
Kunstnersammenslutningen Grønningen kan i 2015 fejre sit 100 års jubilæum. Igennem 5 generationer har over 300 væsentlige kunstnere, fra Giersing og Sigurd Swane, til Richard Mortensen, Robert Jacobsen og Astrid Noack og til idag Erik A. Frandsen, udstillet deres værker på Grønningens årlige udstilling, og hundrede tusinder af publikummer har besøgt disse udstillinger og regnet dem for en af årets væsentligste kunstbegivenheder.
Uden Grønningen havde den danske kunstscene, ja dansk kunst, set meget anderledes ud - meget mindre ud. Som en fejring og markering af jubilæet er der fra Grønningens side taget en række initiativer.
På Danmarks Kunstbibliotek på Charlottenborg udstilles et udvalg af Grønningenkataloger gennem 100 år.
Hybrider. Grænseområdet mellem litteraturen og kunstnerbogen.
De fleste kunstnerbøger laves af billedkunstnere. En række værker eksisterer dog i et grænseområde mellem litteraturen og kunstnerbog uden at det lader sig afgøre, hvorvidt værket tilhører det ene eller andet. Vi har valgt nogle eksempler, både nye og gamle, danske og udenlandske.
Udstillingen kan ses i åbningstiden på Danmarks Kunstbibliotek, Nyhavn 2, 1007 København K, i perioden fra d. 5. januar til 28. januar. Denne udstilling er den tredje af en serie på i alt tre udstillinger af kunstnerbøger på Danmarks Kunstbibliotek. Serien er kurateret af Cecilia Westerberg og Thomas Hvid Kromann.
Man vil kunne se disse og flere til:
Morten Søndergaard: ”Numeralier” fra Ordapotek, 2010. Digteren som kvaksalver og ordkløver.
Marc Saporta: Composition nr. 1, 1962. Hvor starter det? Hvor slutter det? Her vælger læseren selv. Bogen er boks og rækkefølgen til forhandling i dette tidlige avantgardeværk (genudgivet i 2011).
Julie og Ursula Andkjær Olsen: Have og helvede, 2010. Tekst og billede syes sammen.
Hulda Lütken: Moderen og Sønnen, 1933. En parodi på såvel datidens murstensromaner som den bibliofile tradition. Trykt på Sværvægtstrykkeriet! Et undtagelsesværk i en ellers seriøst Digterindes œuvre. Minimalnarrativer i form af udklip.
Henrik Have: Pferde. 1972. En af forfatterens tidlige, fluxus-inspirerede ophobninger af billede og tekst. Nogle år senere gik billederne og skriften hver sin vej i Haves produktion. Men indtil videre holdes de sammen – af et sæt hvide stofhandsker.
Kunstnerbøger fra Danmarks Kunstbiblioteks samling
Jasper Sebastian Stürups udstilling af egne kunstnerbøger er nu slut og erstattet af en ny udstilling, som omfatter kunstnerbøger fra bibliotekets samling. Cecilia Westerberg og Thomas Hvid Kromann har foretaget udvalget med både danske og udenlandske eksempler.
"Film og rum" af Allan de Waal
Udstillingen giver indtryk af, hvor forskelligt kunstnerbøger kan tage sig ud. Den kan ses i bibliotekets åbningstid i Nyhavn 2, 1051 København K., fra den 28. november til den 22. december. Det er den anden af en serie på i alt tre udstillinger af kunstnerbøger på Danmarks Kunstbibliotek kurateret af Cecilia Westerberg og Thomas Hvid Kromann.
Danmarks Kunstbibliotek udstiller i Athen
Dansk stjernearkitekt mindes ved en udstilling i Athen: Ved siden af Thorvaldsen var arkitekten Theophil Hansen uden tvivl 1800-tallets internationalt berømteste danske kunstner. Efter endt uddannelse på Det kgl. Danske Kunstakademi drog Theophil Hansen i 1838 ud i Europa – og vendte aldrig tilbage for at virke i Danmark. I stedet gjorde han stjernekarriere i udlandet, først i Athen, hvor hans indsats kom til at præge hele det græske 1800-tal og skænkede byen et af dens fineste arkitektoniske ensembler overhovedet, nemlig den såkaldte Trilogi (Nationalbibliotek, Universitet, Akademi).
Theophilus Hansens Akademi i Athen
Siden blev Habsburgernes Wien rammen om hans virke som regimets og højborgerskabets foretrukne arkitekt, med Parlamentet, Musikforeningen, Børsen og andre markante anlæg, specielt i det monumentale Ringstrasse område, som blivende monumenter over hans evne til at nyskabe historiske udtryksformer som ramme om fremragende rumdispositioner. Østrig mindedes i 200 året i 2013 Hansen med en række udstillinger og arrangementer og nu følger Athen op med en stort anlagt udstilling, der i høj grad bygger på materialer fra Danmarks Kunstbiblioteks samlinger.
Danmarks Kunstbibliotek i Kroatien
Danmarks Kunstbibliotek bidrager til den store kultursatsning i Kroatien i forbindelse regentparrets statsbesøg den 21. – 24. oktober.
Fra bibliotekets samlinger vises en række arkitekturmodeller af Arne Jacobsens arbejder bl.a. Toms Chokoladefabrik, Rødovre Bibliotek og Munkegårdsskolen; Karen og Ebbe Clemmesens LO Skolen i Helsingør og boligbebyggelsen Galgebakken i Albertslund af Jens Peter Storgård m.fl. Herudover bidrager biblioteket med mange arkitekturtegninger og fotografier om dansk arkitektur i det 20. århundrede.
Udstillingen ”Sådan levede vi” vises i Gliptoteka, Zagreb 9. oktober – 2. november 2014
Nyindretning af udlån og læsesal på Nyhavn 2
Fra 1. september mødes bibliotekets lånere af et fuldstændig nyindrettet arbejdsområde i centralhallen:
• Skranken er væk.
• Udlån og aflevering sker nu ved selvbetjening i midten af hallen.
• Her er der også opstillet en søge-ø, hvor man kan bestille bøger og betjene sig af vores øvrige elektroniske ressourcer i f.eks. JSTOR.
• Til arbejde i grupper eller alene er der ude blandt de åbne hylder indrettet et nyt studieområde med arbejdsborde.
• Den gamle læsesal bliver om kort tid indrettet som et endnu mere stille studiemiljø. Nye glasdøre vil give lys og transparens, men filtrere snak i centralhallen fra.
Udlån og aflevering: hvordan gør du?
• Aflevering sker næsten fuldautomatisk. Tryk på skærmen og den viser dig hvordan.
• Udlån ligeså.
• Dine udlånsbøger står opstillet i dato og nummerorden på reoler ved udlånsautomaten. De er mærket med en slip med den dato og det nummer, vi sender dig som e-mail, når materialet er klar.
Hjælp og info
• Bare rolig: vi har en info-medarbejder til stede i rummet lige ved automaterne i hele åbningsfladen.
• Nyindretningen vil give mere tid til at hjælpe med det rigtigt faglige: søgninger, lån fra andre biblioteker, brug af JSTOR og WILSON og artlibraries.net osv. osv.
Nyt design på Danmarks Kunstbiblioteks søgesystem
Danmarks Kunstbiblioteks Katalog, der er den centrale indgang til søgning og bestilling i alle vores samlinger, er i luften med et nyt design pr. 1. juli 2014.
Vi har bestræbt os på at forenkle navigationen og på at skabe en god sammenhæng mellem præsentationen af vores Samlinger og de søgemuligheder i digitaliserede tegninger, modeller, udstillings- og auktionskataloger og andet, som disse giver. Grundfunktionerne er de samme som i det hidtidige katalog, men sammenhængen med resten af hjemmesiden er styrket, og designet forenklet.
En ny ting er rullemenuen under søgeruden, der giver adgang til at vælge søgning i en afgrænset del af samlingerne. Valgmulighederne svarer til de samlinger, der er nærmere beskrevet under hjemmesidens punkt Samlinger.
Tip: Husk, at en søgning på en del af et ord, efterfulgt af * (en trunkeret søgning) ofte giver et bedre resultat end en meget præcis søgning med hele ord.
Udvidede åbningstider i Studiesalen fra april 2014
Fra april 2014 udvides åbningstiden i Studiesalen i Herlev med en ekstra dag.
Samtidig justeres åbningstiden.
Fremover vil man kunne besøge Studiesalen mandag, tirsdag og onsdag fra klokken 10 til 15.
Danmarks Kunstbibliotek har oplevet en stigende søgning til Studiesalen, siden vi åbnede den i 2011. Vi føler derfor behov for at indføre en ekstra åbningsdag for at kunne imødekomme behovet. Da der kun er plads til et begrænset antal besøgende ad gangen, er det stadig nødvendigt at bestille tid til at se sine bestilte materialer.
Af planlægningsmæssige årsager er det vigtigt, at du husker at bestille tid senest klokken 14.00 den sidste hverdag før besøget, dvs. for besøg om mandagen skal du have bestilt tid om fredagen klokken 14.00. Det er samtidig nødvendigt at reservere de materialer, du vil se. Det sker via bibliotekets katalog.
Ved overtegning giver vi dig besked, så du ikke tager turen forgæves.
Vi glæder os til at se dig på Studiesalen!
Danmarks Kunstbibliotek holder lukket fra onsdag den 23. december 2015 til og med søndag den 3. januar 2016.
Danmarks Kunstbibliotek holder lukket fra onsdag den 23. december 2015 til og med søndag den 3. januar 2016.
Det betyder at bøger der skal leveres fra fjernmagasin Søborg skal bestilles senest den 21. december kl. 8. og vil være klar til afhentning senest den 22. december kl. 11.00
Studiesalen er lukket tirsdag den 22. december 2015.
Danmarks Kunstbibliotek ønsker jer alle en god jul og et godt nytår.
På gensyn fra 4. januar 2016
#Vi har brug for din hjælp
På Det Kgl Bibliotek arbejder vi med at forbedre vores hjemmeside. Derfor har vi brug for din hjælp til at teste udkast til nye versioner. Hvis du har lyst til at deltage, kan du tilmelde dig via dette link: https://goo.gl/forms/bIEgl6sbgGlfce8y2